-
Damstraat 8, 4701GN

Laptop Accu a41-x550a Asus Beste Professioneel

Enkele dagen geleden heb ik de Accu a41-x550a Asus aangeschaft via de website van Mediamarkt voor € 799,--. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over zijn prestaties en uiterlijk. Ik heb ervoor gekozen om de SSD direct te upgraden van een 128 GB naar een 512 GB SSD en om een 8 GB RAM bij te plaatsen.

Ik schrijf deze review met name om te vertellen over mijn eerste indruk van de ASUS en mijn ervaringen met het bijplaatsen van onderdelen te delen.

Het valt gelijk op dat het formaat heel compact is (een 13 inch behuizing), maar dat de laptop toch een 14 inch scherm heeft. De zilvergrijze uitvoering van de ASUS heeft een warme gloed over zich, wat ik persoonlijk erg mooi vind. De behuizing voelt heel luxe en degelijk aan. De behuizing is bovendien erg slank en licht. In vergelijking met mijn vorige veel dikkere laptop kan de behuizing van deze ASUS zeer licht worden ingedrukt ter hoogte van het toetsenbord, maar dit mag geen naam hebben.

Het full HD-beeldscherm is het grootste pluspunt van deze ASUS. Ik ben hier zeer van onder de indruk. Zelfs als de laptop niet aanstaat, valt direct op dat het scherm mat is en van hoge kwaliteit. Het scherm geeft een minimale reflectie van je omgeving, wat heel rustig kijkt. Ook is de kijkhoek uitstekend, waardoor je vanuit alle hoeken goed kan zien wat zich op het scherm afspeelt.

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de prestaties van de ASUS. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik direct onderdelen heb vervangen, waardoor mijn ervaring met de standaarduitvoering van de Accu voor Asus A41-X550e beperkt is. In elk geval is de laptop zeer snel in gebruik. Ook de batterijduur is uitstekend.

Bij het kiezen van een laptop was voor mij een belangrijke voorwaarde dat ik geheugen en RAM zou kunnen bijplaatsen, zeker omdat de meeste laptops met weinig geheugen worden aangeboden (ook een SSD 256 GB vind ik te weinig). Bij de meeste laptops van dit formaat is het niet mogelijk om onderdelen bij te plaatsen. Het feit dat deze laptop met een 128 GB wordt aangeboden was voor mij persoonlijk dan ook geen nadeel omdat ik deze toch zou willen upgraden naar minimaal 512 GB.

Het openen van de behuizing
De onderkant van de laptop bestaat uit één plaat met vier rubberen pootjes, vergelijkbaar met een Macbook. De plaat is dichtgemaakt met 8 torx-schroefjes en 2 kruiskop-schroefjes onder de twee achterste rubberen pootjes.

Het was een behoorlijke zoektocht om erachter te komen welke torx-schroevendraaier nodig is om de schroeven te openen. Uiteindelijk blijkt een T4 schroevendraaier het beste te zijn. Ik sluit niet uit dat een T5 schroevendraaier ook past, maar dit heb ik niet geprobeerd. Deze Accu Asus a32-n56 schroevendraaier heb ik gekocht bij Hornbach (link). Veel andere winkels hebben zo'n kleine torx-schroevendraaier niet in het assortiment, maar internet kan natuurlijk ook uitkomst bieden als je hem - anders dan ik - niet dezelfde dag al wil gebruiken.

Van te voren was ik huiverachtig over de vraag hoe eenvoudig de kruiskopschroeven onder de rubberen pootjes te bereiken zouden zijn. Dit vond ik uiteindelijk meevallen. De pootjes konden relatief eenvoudig verwijderd worden door met een smal voorwerp de randen los te maken. De lijmresten heb ik bewust laten zitten, zodat ik bij het herbevestigen van de pootjes geen nieuwe lijm heb hoeven gebruiken en ze vooralsnog prima vastzitten. Het los- en vastmaken van de pootjes heeft mijn Accu Asus a32-k52 dan ook geen schade opgeleverd.

Zoals gezegd komt deze ASUS standaard met een 128 GB SSD. Ik heb deze vervangen voor een Crucial MX300 525GB (M.2) (link). De SSD was makkelijk te vervangen doordat de SSD goed te bereiken is, namelijk direct in het zicht in de hoek van de laptop naast de batterij.

Accu  Asus X93S

De laptop wordt standaard geleverd met 4GB RAM. Helaas is dit werkgeheugen vastgesoldeerd aan het moederbord waardoor deze niet kan worden vervangen, wat eventueel een probleem zou kunnen opleveren als deze in de toekomst kapot blijkt te gaan. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om werkgeheugen bij te plaatsen. Ook de plek hiervoor is gemakkelijk te bereiken, namelijk bovenop het moederbord. Ik heb ervoor gekozen de Crucial 8GB DDR4-2133 CL15 Sodimm (link) bij te plaatsen, waardoor ik nu in totaal over 12 GB werkgeheugen beschik.

De ASUS biedt ook de mogelijkheid om een harde schijf bij te plaatsen. Ik was oorspronkelijk van plan om de harde schrijf uit mijn vorige laptop hiervoor te gebruiken, maar deze harde schijf bleek qua dikte niet te passen (qua hoogte en breedte wel). Waarschijnlijk kan de harde schijf maximaal 7 mm dik zijn, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Kortom, ik kan deze laptop zeker aanbevelen. Het 14 inch beeldscherm in de 13 inch behuizing is mijns inziens zeker de moeite waard en bovendien van zeer hoge kwaliteit. Ook ben ik tot nu toe zeer te spreken over de prestaties en is mijn ervaring met het bijplaatsen van onderdelen positief.

http://mytruspot.com/kopenaccu/blog/71/beste-kwaliteit-accu-voor-asus-a41-x550e-laptop

http://simefuneralforum.com/blogs/kopenaccu/2017/05/21/laptop-accu-a41-x550a-asus-beste-professioneel

Kommentare

  • Noch keine Kommentare vorhanden


Marker
    Privat- Nur sichtbar mit direktem Link
    Öffentlich - Für alle sichtbar!